#jaajotain

Parhaillaan vietetään #jaajotain-viikkoa, jonka tarkoituksena on rohkaista opettajia jakamaan tekemäänsä materiaalia CC-lisenssillä niin, että muutkin pääsevät sitä hyödyntämään. Idea on kyllä hyvä ja itse soisin myös muun yhteistyön yleistyvän opettajien keskuudessa. Ei tunnu kovin järkevältä, että jokainen tahollaan vääntää samanlaiset tehtävät ja diaesitykset, jos toisten jo kerran tekemää työtä voisi käyttää. Ainakaan itse en koe olevani niin uniikki lumihiutale, että jotain aivan uutta ja ihmeellistä pystyisin keksimään.

Mutta miten tekemäänsä materiaalia sitten voi jakaa? Ainakaan minun tiedossani ei ole yhtä sellaista hyvää keskitettyä palvelua, josta mahdollisimman monia opettajia tavoittaisi. Facebook-ryhmät ja aineenopettajien järjestöjen materiaalipankit ovat toki jo käytössä, mutta kovin pieniä juttuja en ainakaan itse viitsisi niihin alkaa lisätä. Esimerkiksi seuraavan kuvan tein tekijänoikeusvapaan materiaalin avulla ammattiopiston työelämätaitojen kurssille:

Saattaisihan tämä kuva olla hyödyllinen muillekin, mutta pelkästään yhden kuvan spämmääminen eri sivustoille tuntuisi hieman erikoiselta. Sen sijaan aineryhmämme Teamsiin kuvan jaoin. Aiemmin kokeilimme materiaalipankin perustamista Moodleen, mutta se ei lähtenyt kunnolla käyntiin.

PS. Hyvä esimerkki CC-lisensoidusta materiaalista on Cards Against Humanity -peli. Vaikka tätä peliä myydään kaupoissa noin 40 euron hintaan, voi sen kuitenkin tulostaa vapaasti nettisivuilta. Voisihan tätä käyttää vaikka englannin opetuksessa, mikäli ei pelkää lööppijulkisuutta tai esimiehen puhuttelua.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.